Een open keuken: de voordelen en aandachtspunten

Een open keuken is, zoals de naam al zegt, een keuken die volledig open is en dus geïntegreerd wordt in een andere ruimte. Meestal wordt een open keuken verbonden met de eetkamer of woonkamer. Een open keukenopstelling geeft een gevoel van ruimte, en heeft tal van voordelen. Ontdek hier of een open keuken de juiste keuken is voor jou!

De voordelen van een open keuken

Wie kiest voor een open keukenopstelling, doet dat meestal omwille van het ruimtegevoel. Je maakt van twee kleinere ruimtes, die vaak afgesloten zijn, namelijk één grote ruimte. Je creëert een mooi open geheel, en kan op die manier genieten van veel lichtinval en veel plaats. Je beschikt door twee ruimtes te combineren ook meteen over meer werk- en opbergruimte.

open keuken

Dit soort keuken leent zich ertoe om zelfs tijdens het koken contact te houden met huisgenoten en eventuele gasten. Koken wordt zo als het ware een sociale gebeurtenis. Zeker voor gezinnen met jonge kinderen is een open keuken ideaal: tijdens het koken verlies je spelende kinderen geen moment uit het oog. Maar ook je favoriete programma op tv in de woonkamer volgen vanuit de keuken is mogelijk. Praktisch is de open keuken dus zeker.

open keuken

Waar moet je op letten bij een open keuken?

Is je keuken verbonden met de woon- of eetkamer? Zorg er dan voor dat dezelfde materialen en kleuren doorgetrokken worden. Zo vormen beide ruimtes een harmonieus geheel, en oogt het geheel meteen minder druk. Beschik je over voldoende ruimte? Dan kan je een keukeneiland met zitgedeelte laten plaatsen. In het eiland worden de kookplaat en/of spoelbak verwerkt, en zelfs een specifiek zitgedeelte. Dat maakt de eenheid van de keuken met de aangrenzende ruimte nog sterker.

open keuken

Als je kiest voor een open keuken met kookeiland, moet je enkele aandachtspunten in het achterhoofd houden. Je zal stroom, gas en een afzuigsysteem moeten voorzien in het eiland, alsook de aan- en afvoer van water. Ook met de verlichting zal je rekening moeten houden. Het is handig om licht net boven de werkruimte te hebben, zodat je ziet wat je doet.

Ten slotte sta je best even stil bij het ergonomische aspect van je keuken. Hoe beter je keuken is ingedeeld, hoe minder afstand je zal afleggen tijdens het koken. Er moet natuurlijk wel nog voldoende bewegingsvrijheid zijn om aangenaam te kokerellen. Daarom raden we aan om minimaal 90 cm tussen het eiland en de kasten te laten, maar zeker niet meer dan 1,5 meter. De gemiddelde afmetingen van het eiland zelf zijn tussen de 240 en 300 cm in de breedte en 110 cm in de diepte.

Een open keuken bij jou thuis?

Wil jij ook een open keuken? Of ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Neem gerust contact op of kom langs in onze toonzaal.

Scroll naar boven