Kookeiland met zitgedeelte

Een kookeiland is al enkele jaren razendpopulair in de keukenwereld. In een vorige blog legden we al uit dat het een trend is om je keuken steeds meer te integreren in je leefruimte. Ongeacht de stijl of grootte van je keuken, kan een kookeiland een echte meerwaarde zijn. Al zeker als je er een eetplaats in integreert. Hoeveel ruimte heb je nodig voor een kookeiland met zitgedeelte? Ontdek hier de mogelijkheden!

De mogelijkheden van een kookeiland met zitgedeelte

Met een kookeiland maakt je keuken echt deel uit van je eet- of woonkamer. De kookplaat wordt dan in het keukeneiland geïntegreerd. Zo vindt het koken echt plaats aan het kookeiland en kan je terwijl gezellig in contact blijven met je gezin of eventuele gasten. De dampkap plaatsen we boven het eiland, of wordt ingewerkt in de kookplaat zelf.

Kookeiland met zitgedeelte

Meestal wordt er gekozen om het zitgedeelte iets hoger te plaatsen dan een standaard eettafel, namelijk op dezelfde hoogte als het keukenwerkblad. Zo loopt het eiland mooi door voor een strak geheel. Soms wordt de eettafel er als het ware “aan geplakt”, en bevindt ze zich iets lager of net iets hoger. Dat breekt meer met het eiland, maar zorgt nog steeds voor een prachtig resultaat.

Kookeiland met zitgedeelte

Naast een kookeiland, kan je ook kiezen voor een spoeleiland, waarbij de spoelbak in het keukeneiland verwerkt wordt, of een schiereiland. Een schiereiland neemt minder ruimte in beslag en is zo uitermate geschikt voor kleinere keukens. Welke inrichting je ook kiest, een keukeneiland biedt tal van extra werk- en opbergruimte.

Kookeiland met zitgedeelte

Is je keuken groot genoeg?

Een kookeiland is geschikt in keukens met een oppervlakte groter dan 20 m². In een kleinere keuken (kleiner dan 20 m²), vormt een kookeiland al snel een belemmering. Het kan claustrofobisch aanvoelen, en is niet ergonomisch. Voorzie tussen het kookeiland en de rest van je keukenopstelling minimaal 75 à 100 cm. Bij een kookeiland met zitgedeelte is die afstand idealiter ongeveer 140 cm.

Kookeiland met zitgedeelte

Meer informatie?

Ga jij voor een keuken met kookeiland? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden in jouw ruimte? Neem gerust contact op of kom langs in onze toonzaal. Onze gedreven vakmensen nemen de tijd om te luisteren naar jouw wensen en zo de keuken te ontwerpen die bij jou past.

Scroll naar boven