De verschillende keukenfronten: welke materialen zijn er?

Dringend toe aan een nieuwe keuken? Dan heb je vast al een idee van hoe die er moet uitzien. De keukenkasten bepalen voor een groot deel de uitstraling van je keuken. Ze hebben bovendien ook een impact op het gebruikscomfort en onderhoud van jouw keuken. Maar er zijn heel wat mogelijkheden wat materialen betreft. Wij leggen uit welke keukenfronten bij jou passen.

Uit welke materialen kan je keukenfronten kiezen?

1. Laminaat

Laminaat is zonder twijfel een van de meest gekozen materialen voor keukenfronten. Het is hout dat met kunststof omhuld is, en dus m.a.w. gelamineerd is. Fronten uit kunststof zijn sterk, onderhoudsvriendelijk en krasbestendig. Het is bovendien ook een budgetvriendelijke keuze. Win-win dus!

Wil je graag the look and feel van natuurlijk hout? Kies dan voor synchroon laminaat. Dat is laminaat waarbij de houtstructuren volledig gevolgd worden, en dus ook natuurlijk aanvoelen. Het reliëf in de toplaag volgt als het ware de structuur van het houtpatroon.

keukenfronten---laminaat

2. Fineer

Fineer is een dun laagje hout dat van de stam wordt gesneden. Het wordt nadien op een basisplaat (bijvoorbeeld MDF) geplaatst en wordt gebruikt voor tal van interieurtoepassingen. Fineer zet niet uit en krimpt niet, en is daardoor ook uitermate geschikt voor de keuken. Keukenfronten uit fineer lijken sterk op massief hout, maar zijn budget- en milieuvriendelijker. Het materiaal is voordeliger dan massief hout omdat er geen zaagverlies is.

De meest courante houtsoorten zijn ook als dik fineer beschikbaar. Daarbij is het laagje hout dat van de stam wordt gesneden net iets dikker.

3. Lak

In moderne keukens zien we vaak gelakte fronten terug. MDF platen vormen vaak de basis voor deze keukenfronten, aangezien die makkelijk te bewerken zijn. Lak biedt een heel uitgebreid aanbod aan kleuren en afwerkingen. Zo kan je kiezen voor matte lak, hoogglans lak, poederlak, etc.

4. Laklaminaat/ kunststoffolie

Hou je van de uitstraling van gelakte fronten, maar wil je een goedkoper alternatief? Dan is laklaminaat iets voor jou! Laklaminaat en gelakte fronten zijn op het eerste zicht moeilijk van elkaar te onderscheiden, maar laklaminaat fronten zijn wel een pak goedkoper. Er zijn echter wel enkele nadelen verbonden aan dat prijsverschil. Laklaminaat, ook wel kunststoffolie genoemd, is gevoelig voor warmte en vocht. Het materiaal maakt zich in sommige gevallen zelfs los van zijn basisplaat. Het is bovendien niet bestand tegen krassen.

5. Glas

In zowel moderne als landelijke keukens zijn glazen fronten enorm populair. Er zijn dan ook tal van verschillende glasvarianten, zoals helder glas, melkglas, gezandstraald glas… Glasfronten zijn over het algemeen wel wat duurder.

keukenfronten-glas

6. Fenix

Fenix is een innovatief en veelgebruikt materiaal voor recente keukenfronten. Het materiaal wordt verkregen dankzij een persproces van hitte en druk op kunsthars. Het resultaat: een ideaal keukenmateriaal dat krasbestendig en stootvast is. Fronten uit Fenix voelen zacht aan en je ziet er geen vingerafdrukken op. Op en top gebruiksvriendelijk dus! Het geeft je keuken bovendien een leuke uitstraling dankzij zijn matte look.

Meer weten over de verschillende keukenfronten?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw keuken? Vraag ons gerust meer uitleg of kom langs in onze showroom te Puurs.

Scroll naar boven