Keuken organiseren: zo begin je eraan

Sta jij op het punt om een nieuwe keuken te zetten? Een keuken moet niet alleen mooi, maar vooral praktisch zijn. Je doet er dus goed aan om op voorhand grondig na te denken over de indeling van je keuken. Ontdek hier hoe je te werk moet gaan om je keuken te organiseren.

Verschillende zones in je keuken

Om in kaart te brengen hoe je keuken er gaat uitzien, moet je je keuken indelen in verschillende zones. Er zijn over het algemeen vijf belangrijke werkzones, elk met een eigen functie. Hoe je deze zones ten opzichte van elkaar plaatst, bepaalt hoe efficiënt je in de keuken kan bewegen en werken.

  1. Voorraadzone: de zone rond de koelkast. Deze zone wordt, net als de koelkast, best op een centrale plek in de keuken geplaatst. Ook voorraadkasten maken deel uit van deze zone. De voorraadzone bevindt zich best dicht bij de kookzone.
keuken organiseren

2. Opbergzone: de zone waar je alle spullen bewaart die je niet dagelijks gebruikt.

keuken organiseren

3. Spoel- en afvalzone: de spoelzone gebruik je elke dag om af te wassen en afval te sorteren. Centraal in deze zone staan de spoelbak, vuilnisbak en vaatwasmachine. Best plaats je deze zone tussen de kook- en opbergzone.

keuken organiseren

4. Voorbereidingszone: de zone waar je alle voorbereidingen voor het koken doet. Het werkblad is het centrale punt van deze zone.

keuken organiseren

5. Kookzone: het belangrijkste onderdeel van deze zone is de kookplaat. De kookzone ligt best dicht bij de voorbereidingszone en de voorraadzone om vlot te kunnen koken.

keuken organiseren

Slim opbergen met maatkasten

Je keuken optimaal organiseren, dat gaat alleen met de juiste kastruimte. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om keukentoestellen op te bergen. Potten en pannen die je dagelijks gebruikt, krijgen best een plaatsje binnen handbereik. Kies voor maatkasten die je ruimte optimaal benutten, om zo plaats en tijd te winnen. Gebruiksvriendelijke kasten en opbergsystemen zorgen er immers voor dat je snel en efficiënt kan koken.

Meer tips om je keuken te organiseren?

Heb je hulp nodig om je keuken zo praktisch mogelijk te organiseren? Kan je de expertise van een echte architect gebruiken? Kom dan zeker eens langs of maak een afspraak met onze interieurarchitecten!

Scroll naar boven