Wat is de beste verlichting voor jouw keuken?

De laatste jaren wordt de keuken steeds meer één met de woon- en eetkamer. Ze maakt meer dan ooit deel uit van je leefruimte. Het is naast een plek om te koken en werken ook een ontmoetingsplaats die gezelligheid mag uitstralen. Die verschillende functies vragen om aangepaste verlichting. Wat is de beste verlichting voor jouw keuken? Ontdek hier hoe je best te werk gaat.

De verschillende functies van verlichting

Er zijn drie soorten verlichting in je keuken: algemene, functionele en decoratieve verlichting.

  • Algemene verlichting

De algemene verlichting zorgt voor een goede basisverlichting in je keuken. Het is de verlichting die je aansteekt bij het binnenkomen van de keukenruimte. Die verlicht de hele ruimte, ofwel met één centraal lichtpunt ofwel met meerdere spots. Meestal wordt hier gekozen voor een diffuus licht dat de hele ruimte gelijkmatig verlicht.

  • Functionele verlichting

Functionele verlichting biedt hulp tijdens het koken, snijden, afwassen of ander werk in de keuken. Dit type verlichting is belangrijk om je ogen te ondersteunen tijdens het koken. Functionele verlichting wordt best direct boven de werkplek(ken) geplaatst. Dit doe je bijvoorbeeld door inbouwspots of ledstrips te voorzien in de afzuigkap, het plafond of aan eventuele hangkasten.

  • Decoratieve verlichting

Om aangenaam en veilig te kunnen werken in de keuken, zijn algemene en functionele verlichting voldoende. Maar aangezien de keuken steeds vaker wordt opgenomen in de leefruimte, wordt ook decoratieve verlichting vaak geïntegreerd. Decoratieve verlichting maakt de ruimte heel wat gezelliger waardoor jij en je keukengasten genieten van een intiemere sfeer.

De mogelijkheden om sfeer toe te voegen zijn heel uitgebreid: extra verlichting in de keukenkasten, een ledstrip onder hangkasten, een spot gericht op een decoratief element, extra verlichting in een nis, … Het kan allemaal!

beste-verlichting-voor-keuken

Hoeveel lampen heb je nodig?

Het aantal lampen dat je nodig hebt in de keuken is afhankelijk van enkele factoren: de oppervlakte van je keuken, de hoogte van je plafond, de natuurlijke lichtinval en de kleuren van je keuken. Hoe groter je keuken, hoe meer licht je nodig hebt. Hoe meer ramen, hoe minder kunstmatig licht je zal moeten toevoegen.

Over het algemeen adviseert de EU 300 tot 500 lux in de keuken. 1 lux komt overeen met 1 lumen per vierkante meter. Is je keuken bijvoorbeeld 12m², dan heb je ongeveer 3600 lumen nodig (300x12=3600) om die goed te verlichten. Werk je met spots? Dan raden we 1 spot per 3m² aan.

Waar begin je?

Vóór het plaatsen of verbouwen van je keuken, is het een goed idee om een lichtstudie te doen. Bekijk op voorhand welke verschillende plekken er in jouw keuken zijn en welk type verlichting daar best bij past. Hou daarbij rekening met de hoeveelheid natuurlijk licht die binnenkomt, maar denk eraan dat je ook ’s avonds en tijdens de wintermaanden gebruik zal maken van je keuken.

beste-verlichting-voor-keuken

De beste verlichting voor jouw keuken kiezen?

Wil je meer weten over verlichting in je interieur? Of heb je hulp nodig om de juiste keuzes te maken? Wij helpen je graag om de keuken van jouw dromen te realiseren. Aarzel niet om contact op te nemen!

Scroll naar boven