Welk materiaal kies je best voor je spatwand?

Bakken, braden, koken, grillen, wokken,… Niets zo leuk als experimenteren in de keuken. Helaas leidt dat ook tot spatten op je muren. Een spatwand zorgt daarbij voor de nodige bescherming. Welk materiaal kies je best voor je spatwand? Je ontdekt het hier!

De materialen voor je spatwand

Het is cruciaal dat je spatwand bestand is tegen vocht om de spatten van water en vet op te vangen. Daarnaast moet de wand achter het fornuis ook bestand zijn tegen hoge temperaturen. Met die dingen in het achterhoofd, geven we je graag een overzicht van de meest populaire materialen voor een spatwand in de keuken.

1. Tegels

Tegels kunnen perfect dienen als spatwand, zowel voor je fornuis als voor je spoelbak, op voorwaarde dat ze geglazuurd zijn. Aangezien tegels gebakken worden op een hoge temperatuur, zijn ze van nature hittebestendig. Ze zijn bovendien te vinden in alle maten, vormen en kleuren. Je kan er dus alle kanten mee uit!

2. Glas

In moderne keukens vind je meestal een glazen achterwand. Het gaat in dat geval om gehard veiligheidsglas, zodat het stootvast is. Glas is sterk en hygiënisch, en dus ook onderhoudsvriendelijk. Glas is net zoals een tegel verkrijgbaar in allerlei afmetingen, kleuren en vormen.

3. Bokmerk

Bij Erkelens werken we vaak met Bokmerk, aluminium gelakte spatwanden. Deze zijn verkrijgbaar in onvoorstelbaar veel kleuren, en zijn bovendien stijlvol, betaalbaar én onderhoudsarm. Vandaar is bokmerk ook een populair materiaal voor keukens en badkamers.

4. Composiet

Ook composiet wordt regelmatig gebruikt als spatwand in een keuken. Het materiaal is sterk en onderhoudsvriendelijk, maar is wel kras- en hittegevoelig. Het is verkrijgbaar is alle mogelijke kleuren, en kan perfect doorgetrokken worden in de rest van je keuken en je keukenwerkblad. Zo krijg je één mooi geheel.

5. Laminaat

Een laatste populair materiaal is laminaat, vooral omwille van de relatief lage kosten en de mogelijkheden in je interieur. Je kiest uit een breed gamma van kleuren en afwerkingen, zoals hout, steen of marmerlook.

spatwand

Welke spatwand in jouw keuken?

De perfecte spatwand voor jouw keuken hangt uiteraard af van jouw wensen. De duurzaamheid, stijl en het budget zijn daarbij belangrijke factoren om rekening mee te houden. Wil je meer informatie? Kom dan gerust eens langs en bespreek jouw wensen met ons. Wij helpen je graag verder naar jouw droomkeuken!

Scroll naar boven